Samostalni Referenti

reggae.rs Izvođači Comments (0)

Samostalni-Referenti-reggae-srbija

Samostalni Referenti je prvi beogradski ska bend. Od okupljanja 1996. godine do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače brojne fanove njihovog muzičkog izraza i ljubitelje neumornog „skankovanja“. Zvuk Samostalnih Referenata predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i punk muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u navedenim muzičkim pravcima.

Pesme Referenata prvi put su zabeležene na demo snimku iz 1999. godine, čija im je atraktivnost nakratko otvorila vrata studija jedne od izdavačkih kuća, ali je čitava stvar propala, i to samo nekoliko dana pred početak snimanja albuma. Razlog su bili njihovi, po oceni izdavača, suviše opasni tekstovi za to ludo vreme u Srbiji. Uprkos tome, Samostalni Referenti objavljuju spotove za pesme „Ne razumeju“„Rocksteady“„Ludilo“ i “Toreador“ I koncertno bivaju sve aktivniji.

Samostalni Referenti su svirali sa grupama NBG, Direktori, Atheist Rap, Elvis Jackson iz Slovenije, Bluekilla iz Nemačke…, nastupali su na festivalima po Srbiji i regionu, Skavillu, Beer Festu, Exit festivalu, a unazad nekoliko godina redovno održavaju koncerte i u susednoj Hrvatskoj. Svirali su i par koncerata u Slovačkoj.

Nakon skoro 16 godina „rada u ilegali“, nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni Referenti 2012. godine objavili su prvi studijski album  „The GreaTESTIS Hits“. Sniman je skoro 4 godine, u beogradskom studiju „Underground“. Na njemu se nalazi 19 pesama, dakle nešto kao presek decenije i po sviranja. Snimljen i video spot za pesmu „Život je san“.

Samostalni+Referenti-reggae-srbija-rs

Comments (0) Trackback from your site.

Leave a comment


+ devet = 12