Proslava 70. rodjendana Petera Tosha

Tatjanizza Djembeplejerizza Dešavanja, Vesti Comments (0)

peter-tosh-wait-and-stay

 Žurka povodom proslave 70. rodjendana Petera Tosha. održaće se 19. oktobra, u nedelju u 21h u Wait and Stay Baru (Siminoj 10).

Nekrunisani kralj reggae muzike, veliki borac za jednaka prava, ambasador za legalizaciju marihuane, Peter Tosh rođen je 19. Oktobra 1944. као Winston Hubert McIntosh u Grange Hill, na Jamajci.

Došavši u kartonsko naselje Trench Town u Kingston, zajedno sa Neville O’Reilly Livingston (Bunny Wailer) i Robert Nesta Marley (Bob Marley) osnovao grupu The Wailers, 1963.

Solo karijeru započinje 1974. sa CBS izdavačkom kućom u kojoj izdaje svoj prvi album „Legalize it“ a potom „Equal Rights“. Formira bend Word, Sound and Power sa kojim nastupa narednih godina. 1978 potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom „Rolling Stones Records“ u kojoj izbacuje album „Bush Doctor“ u kome saradjuje sa Mick Jagger i Keith Richardsom s’kim snima poznatu numeru „Don’t Look Back“. „Mystic Man „(1979), i „Wanted Dread and Alive“ (1981).1983. izbacuje album „Mama Africa“ za EMI Records. Posle pauze od 4 godine za istu izdavačku kuću izdaje album „No Nuclear War“ koji je nagradjen 1988. Grammy nagradom za najbolji reggae album.  Jedan od najzaslužnijih za razvoj reggae scene kakvu danas poznajemo, ubijen je od strane pljačkaša u svojoj kuci, 11. septembra 1987.

Line up:
JahMessanJah Saund Sistem (GM)
Gaggie and Professor Tresha (BG)
King Calypso Selectah (LA)

Ulaz besplatan.

Organizatori ovog dogadjaja, grupa mladih, pored rodjendanske žurke, iniciraju osnivanje novog umetničkog udruženja, koje bi spajalo ne samo muzičare i umetnike već uopšte ljude iz sfere kulture i umetnosti.

Pozivaju sve zainteresovane da im se priključe .
-Dobrodosli su svi koji imaju ideje i žele da se angažuju oko unapredjenja alternativne kulturno-umetničke scene Beograda.
Kontakti i razmena iskustava su danas dragocena stvar. Što smo svestraniji, to bolje.
Dodjite da se družimo.- poručuju organizatori.

Peter Tosh with a joint-reggae-rs

Comments (0) Trackback from your site.

Leave a comment


− 2 = četiri