Eyesburn

reggae.rs Izvođači Comments (0)

eyesburn-reggae-serbia

Eyesburn je formiran 1994, a originalna postava bila je: Kojot (Coyote) – gitara i vokal, Laza-Alek, bas-bubanj i Nenad-vokal. Prvi album, Freedomized, je uživo snimljen u beogradskom klubu KST. Tokom ovog perioda Eyesburn su uglavnom svirali u beogradskim klubovima, povremeno imaju nastupe po drugim mestima u Srbiji. Za to vreme, drugi gitarista Gillespie se pridružio bendu i počeli su da rade na prvom studijskom albumu benda Dog Life. Međutim, pevač benda Nenad je napustio bend posle samo nekoliko nedelja pre početka snimanja u studiju, i Kojot je morao da zauzme njegovo mesto kao vokal. Nakon što je album izašao, Gilespi je takođe napustio Eyesburn, ostavljajući bend da nastavi kao trio. U isto vreme Kojot je počeo da preuzima ulogu i kao trombon, i bend počinje muzičko istraživanje drugih žanrova (reggae, dub, drum & bass) stvarajući svoj specifičan zvuk i mešavinu stilova koji mnogi ljudi vole što je mnogo povećalo broj fanova. To je dovelo do proširenja postavke i Nino se pridružio bendu kao drugi gitarista. Ubrzo, Eyesburn snima svoj album Fool Control koji prikazuje sposobnost benda da raste, i otvori vrata za mnoge mogućnosti u muzičkom biznisu. Kao rezultat njihove rastuće popularnosti dobili su poziv za predizborne turneje „Vreme je“ i „koristi (svoj mozak)“, koji su rado prihvatili. Ove turneje omogućile su Eiesburn-u da se promovišu širom zemlje i sviraju u gradovima gde nikada do tad nisu.
Eyesburn snimio muziku za film Munje, predstavljajući se široj publici. Svirali su više od 400 koncerata u periodu 2001-2002, uglavnom u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Sloveniji, što ih čini jednim od najaktivnijih bendova na sceni u Jugoslaviji. U toku 2001 i 2002, Eyesburn su učestvovali na EXIT festivalu u Novom Sadu, gde su nastupali zajedno sa Tonijem Alenom (muzičar), Asian Dub Foundation i fundamental. Takođe su svirali i kao gosti u beogradskom koncertu Lee Scratch Perri-ja (zajedno sa Ank Steadi Spear), Burnin Spear i bendovima kao što su Pro-Pain i „Disciplin A Kitchme.

Kasnije bend snima svoj album GABAU, koji predstavlja preokret ka rege zvuku, i album Cool Fire, na kome su radili sa dub pesnikom Ank Steadi Spear, koji je napisao tekstove pesama. Njihov sledeći album Solid objavljenje u maju 2003 za B92, i smatra se za njihov najbolji album do sada, od strane fanova, kao i od kritičara.

Njihova sve veća popularnost će dovesti do toga da ih Mak Cavalera poziva, tražeći od njih da se pojave na pesme Moses na Soulfly albumu Prophecy i da sviraju sa njima na evropskoj turneji Prophecy 2004. Kojot se takođe pojavljuje na albumu Soulfly albumu Dark Ages.
U martu 2005. njihova postava se ponovo promenila, kada Laza (bass) i Nino (gitara) napuštaju bend, na iznenađenje fanova i kritike. Njihova nova postava bila je: Kojot (vokal, trombon, gitara), Zoran Djuroski Đura (sound manager), Alek (bubnjevi), sa novim članovima: Dule (saksofon, bivši Dvojac Bez Kormilara ), Vučko (bas, ex Del Arno Band), Vukašin (trombon i back-up pevač i Utvar(bubnjar Partibrejkersa).
Početkom 2007 bend je najavio da pravi pauzu. Informacija koje će sada ostaviti prilično veliki broj svojih fanova u neverici.

Sve je bilo mirno do polovine 2011, kada Eyesburn su javno najavili svoj povratnički koncert na Jelen Top 10 turneji 2011.Koncert je izvela poslednja postava benda (od 2007), ali je ubrzo nakon toga Alek napustio bend da napravi svoj novi bend (Blekbok). Prvi basista benda, Laza ponovo se pridružio bendu, a i Đura sevratio da svira gitaru. Našli su novog bubnjara pa je sadašnja postavka benda u sledećem sastavu:

Coyote – vokal, trombon
Laza – bas
Boske – bubnjevi
Lale – gitara
Đura – gitara
Dule –  saxofon
Vukasin – trombon, vokal

izvor https://www.facebook.com/eyesburn.band

eyesburn-reggae-rs

 

Comments (0) Trackback from your site.

Leave a comment


devet − = 8