Del Arno Band

reggae.rs Izvođači Comments (0)

Del Arno Bend

Del Arno Band osnovali su braća Vladan i Jovan Matić u julu 1986-e u Beogradu. Grupa, inače prva autorska reggae postava u SFRJ, je od samog početka bila usmerena ka melodijskoj roots-muzici. Prvi uspeh beleži pozivom na subotički festival “Omladina” 1988. gde uspeva da se domogne finala medju četiri najbolje postave od početnih 237.

Svi polufinalisti ovog festivala, njih osam, objavljeni su sa po jednom pesmom na kompilaciji (vinil+kaseta) „Ovakav Zvuk Još Nisam Video“. Nakon Subotice grupa pocinje pripreme za snimanje svog prvog albuma „Igraj Dok Te Ne Sruše“ koji izlazi krajem 1989. za nezavisnu izdavacku kucu „Rockland“. Prvi nastup u Beogradu grupa je imala 1987. u klubu “Akademija”.

1991. u izdanju SKC-a izlazi singl vinil “Bi-Bap –Putujem”, a godinu kasnije , opet uz pomoc SKC-a, grupa objavljuje drugi album „Godina Majmuna“, izdanje „RAM records-a“, zapravo live snimak sa koncerta koji sadrži i stare i nove pesme. Album je proglašen najboljim live izdanjem te godine. Izmedju izdanja, grupa je neumorno svirala svuda gde je to bilo moguce i stekla veliko poverenje publike zbog svojih furioznih nastupa i odlicne atmosfere koju je pravila na tim nastupima.

 

1993. DAB objavljuje za „Take it or leave it“ album „Geneza“ (vinil + kaseta) a onda se prvobitna postava raspada i braca Matic bivaju prinudena da krenu od nule. Dve godine kasnije, sa potpuno obnovljenom postavom grupa objavljuje legendarni album „Reggaeneracija“ za „Eastfield records“. Sa ovog albuma biva „skinuto“ osam singlova. „DAB je tu da spaja“,“Više nego život“, „Preko“, „Dim iz moje lule“ i obrada pesme grupe Haustor „Treci svijet“ samo su neke od pesama koje su vinule grupu u kategoriju najznacajnijih sa ovih prostora, a reggae ustolicile kao legitimnu muzicku formu na domacoj sceni.

1996. grupa dobija poziv za ucesce na “Adriasplash” festivalu u Portorožu (Slovenija), gde se susrece sa britanskim reggae velikanima Misty in roots. Slede nove promene u postavi (kroz DAB je za 20 godina prošlo nešto više od 150 muzicara, od kojih su neki, nakon DAB iskustva postali znacajna imena na domacoj sceni, poput Hornsman Coyotta koji je osnovao Eyesburn), bezbrojni koncerti, medu kojima posebno mesto imaju besplatne svirke u KST-u za vreme bombardovanja.

2000. godine grupa ponovo nastupa u Sloveniji, na festival ” Soca Riversplash” gde susrece reggae „kuma“ U-Roy-a.
2001. Petnaesti rodendan DAB-a obeležava kuca “Automatik Records” izdanjem „Restrospective“- duplim CDom koji sadrži gotovo sve najvažnije momente iz karijere grupe + pregršt neobjavljenih snimaka. Grupa je u meduvremenu svirala na brojnim festivalima sa velikanima reggae-a U-Roy-em, Max Romeo-om, Benjamin Zephaniah-om itd.

2003. grupa trijumfalno nastupa kao headliner u najboljem terminu , subota vece 21:30h na “Soca Riversplash” u Tolminu (Slovenija), a deo tog nastupa kao i razgovori sa bracom Matic kasnije su objavljeni u okviru dokumentarnog filma, za sada jedinog o karijeri band-a, kojeg su snimili ljudi iz francuske produkcijske kuce “Des Mondes dvd”. (Film je nagraden na festivalima Big sky documentary (USA) I u Washington-u (USA) a prikazan je na festivalima širom planete).

Sredinom marta 2006. grupa je za “Automatik Records” objavila album “Vreme Vode”, prvi studijski album nakon deset godina pauze.

U avgustu 2008, grupa prisustvuje, simbolicki gledano, možda najvažnijem dogadaju u svojoj karijeri, otkrivanju spomenika Bob Marliju na festivalu „Rock Village“, u Banatskom Sokolcu .
Spomenik legendi reggae-a u Srbiji, jedini je u Evropi , a reggae kao muzicki pravac u Srbiji i celoj ex-Yu jedini koji ima i spomenik.

Od 2006. do 2010. grupa je aktivno pomagala ucrvršcivanje reggae scene u Srbiji. U studiju “DABing” u Beogradu snimani su ili masterovani albumi nekoliko reggae postava, medu kojima je i Irie FM, finalisti takmicenja za mlade reggae bendove, koje u Španiji organizuje cuveni “Rototom” festival.

Grupa je celim tokom svoje karijere bila i ostala koncertno aktivna . Iako je cest gost domacih i stranih muzickih festivala, DAB mnogo više nastupa samostalno, širom zemlje i regiona.

Del Arno Band danas broji petnaest clanova, kroz godine broj je varirao od 12-16, ali osnovnu postavu uvek cine bubanj, bas gitara, solo gitara, ritam gitara, klavijature, duvacka sekcija (truba, saksofon, trombon), vokalna sekcija (glavni vokal + prateci vokali), perkusije, tonac.

2011. grupa je proslavila 25 godina rada objavljivanjem video singla „Horoskop“, kao najavu za predstojeci album. Avantura se nastavlja.One love.

izvor: http://www.delarnoband.com/

del-arno-band-reggae-srbija

Del Arno Bend

Comments (0) Trackback from your site.

Leave a comment


4 + jedan =